Bezwaar tegen wegsleepboete

Bezwaar tegen wegsleepboete

Stel je voor: je parkeert je auto op een schijnbaar onschuldige plek, haastig op weg naar een belangrijke afspraak. Bij terugkomst ontdek je dat je auto is weggesleept en je geconfronteerd wordt met een forse wegsleepboete. Dit kan een frustrerende en kostbare ervaring zijn. Echter is het belangrijk om te begrijpen dat je rechten hebt en bezwaar tegen een wegsleepboete kunt maken als je denkt dat deze onterecht is. In deze blog zullen we gedetailleerd ingaan op wat een wegsleepboete volgens de wet is. Daarna behandelen we wie bevoegd is om een voertuig weg te slepen en tenslotte welke stappen je kunt ondernemen om bezwaar te maken tegen een wegsleepboete.

Inhoudsopgave: 

  • Wat is een Wegsleepboete?
  • Bezwaar maken tegen wegsleepboete
  • Wanneer is er sprake van een wegsleepboete volgens artikel 170 Wegenverkeerswet 1994?
  • Wie is bevoegd om weg te slepen?
  • Boete kruispunt blokkeren?
  • Wat is de hoogte wegsleepboete?

Wat is een Wegsleepboete? 

Een wegsleepboete is een financiรซle sanctie die wordt opgelegd aan de eigenaar van een voertuig dat onrechtmatig is geparkeerd en vervolgens door de bevoegde autoriteiten is weggesleept. Deze boete dekt de kosten van het slepen en in bewaring stellen van het voertuig. Verder dient de boete als een afschrikmiddel om te voorkomen dat mensen hun auto’s op verboden plaatsen parkeren. 

De wegsleepboete is formeel een: besluit tot toepassen bestuursdwang. Wat betekent dat de wegsleepboete juridisch gezien geen boete is, maar een kostenverhaal. Uw verzoek tot matigen zal daarom worden afgewezen.

Bezwaar maken tegen wegsleepboete

Vooropgesteld moet worden dat ten eerste de ambtsedige verklaring van de verbalisant een voldoende grondslag biedt voor de vaststelling van de gedraging. Dat is anders indien er specifieke feiten en omstandigheden kunnen worden aangevoerd, die aanleiding geven te twijfelen aan de juistheid van รฉรฉn of meer onderdelen van de ambtsedige verklaring dan wel indien uit het dossier zulke feiten en omstandigheden blijken. Denk bijvoorbeeld aan;

  • bevoegdheid verbalisant
  • tegenstrijdige verklaringen verbalisant
  • ontbreken foto’s 
  • getuigenverklaringen

Wanneer is er sprake van een wegsleepboete volgens artikel 170 Wegenverkeerswet 1994?

De wettelijke bepaling die ziet op de wegsleepboete is artikel 170 Wegenverkeerswet 1994 (WvW 1994). Tot de bevoegdheid van burgemeester en wethouders tot oplegging van een last onder bestuursdwang als bedoeld in artikel 125 van de Gemeentewet, behoort de bevoegdheid tot het overbrengen en in bewaring stellen van een op een weg staand voertuig, indien met het voertuig een bij of krachtens deze wet vastgesteld voorschrift wordt overtreden en bovendien verwijdering van het voertuig noodzakelijk is in verband met

a.het belang van de veiligheid op de weg, of

b.het belang van de vrijheid van het verkeer, of

c.het vrijhouden van aangewezen weggedeelten en wegen. 

Wie is bevoegd om weg te slepen?

De bevoegdheid om een voertuig weg te slepen ligt doorgaans bij gemeentelijke autoriteiten en speciaal aangewezen sleepdiensten. Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid om de openbare orde te handhaven en ervoor te zorgen dat de wegen vrij blijven van voertuigen die het verkeer hinderen of gevaar opleveren. Daarom hebben zij de bevoegdheid om voertuigen weg te slepen die in strijd zijn met de geldende voorschriften.

Wanneer je auto wordt weggesleept, wordt deze meestal overgebracht naar een speciale opslagplaats, waar je de kosten voor het slepen en bewaring stellenvan je voertuig moet betalen voordat je het terugkrijgt.

Boete weggeslepen voertuig?

Heeft u ook een boete, omdat uw voertuig is weggesleept door de gemeente? Neem contact met ons op. Ons team is gespecialiseerd in het aanvechten van deze boetes. 

Wat is de hoogte wegsleepboete?

Voor automobilisten is de hoogte van de boete voor wegsleepboete afhankelijk van de gemeente en kan makkelijk oplopen tot minimaal โ‚ฌ200. Dit bedrag wordt jaarlijks geรฏndexeerd.

Bezwaar tegen verkeersboetes.

Indien u niet beschikt over voldoende tijd of juridische kennis om een goed bezwaarschrift op te stellen, begrijpen wij dat. Daarom staan wij tot uw beschikking. Dien HIER uw boete in en u kunt rekenen op krachtige juridische ondersteuning. Wij bieden onze hulp op basis van ‘no cure no pay‘, zelfs als de zaak niet in uw voordeel wordt beslecht. Bij een gunstige afloop draagt de overheid de kosten van onze dienstverlening. Ons team is ervaren en heeft al talloze zaken succesvol afgerond.

Daarnaast bieden wij ook ondersteuning bij bezwaarschriften tegen verkeersboetes, waaronder;

Meld nu uw boete aan en wees verzekerd van sterke juridische bijstand.