Hoorplicht bij Verkeersboetes

Hoorplicht bij Verkeersboetes

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 22 november 2022 bepaald dat indien u bezwaar maakt tegen een verkeersboete en niet mondeling wordt gehoord, u recht heeft op 25% korting. In deze blog geven we u meer informatie over de hoorplicht. U leest over welke wettelijke bepaling het gaat en wat het voor u betekent. Indien gewenst helpen wij u gratis met het ontvangen van de korting.

Inhoudsopgave:

  • De ‘hoorplicht’ bij verkeersboetes
  • Horen van de bezwaarmaker?
  • Uitzonderingen op de hoorplicht bij beschikkingen?
  • Gevolgen uitspraak Gerechtshof ECLI:NL:GHARL:2022:9934
  • Conclusie: hoorplicht bij verkeersboetes 

De hoorplicht bij verkeersboetes

De hoorplicht bij verkeersboetes komt tot uitdrukking in de clausules bij artikel 7:16 en 7:17 Algemene wet Bestuursrecht (Awb). 

Artikel 7:16     

Voordat een beroepsorgaan op het beroep beslist, stelt het belanghebbenden in de gelegenheid te worden gehoord.

Uit deze bepaling volgt dat de wetgever het horen aangemerkt heeft als een essentieel onderdeel van de procedures in bezwaar en administratief beroep (verkeersboetes). Het Openbaar Ministerie is derhalve verplicht om u te horen als u bezwaar maakt tegen een boete.

Horen van de bezwaarmaker?

Is het Openbaar Ministerie voornemens uw bezwaar volledig in te willigen, dan hoeft het vanzelfsprekend u niet te horen. U krijgt dan immers precies waarom u heeft verzocht. Daarom regelt artikel 4:7 eerste lid Awb alleen een hoorplicht voor die gevallen waarin het Openbaar Ministerie ‘Voordat een bestuursorgaan een aanvraag tot het geven van een beschikking geheel of gedeeltelijk’ afwijst. 

Uitzonderingen op de hoorplicht?

In artikel 4:11 Awb is een bepaling opgenomen die het Openbaar Ministerie de mogelijkheid biedt om toepassing van de hoorplicht achterwege te laten. 

Het bestuursorgaan kan toepassing van de artikelen 4:7 en 4:8 achterwege laten voor zover:

a.de vereiste spoed zich daartegen verzet;

b.de belanghebbende reeds eerder in de gelegenheid is gesteld zijn zienswijze naar voren te brengen en zich sindsdien geen nieuwe feiten of omstandigheden hebben voorgedaan, of

c.het met de beschikking beoogde doel slechts kan worden bereikt indien de belanghebbende daarvan niet reeds tevoren in kennis is gesteld.

In artikel 7:17 Awb is verder ook bepaald wanneer de hoorplicht kan worden gepasseerd.

Van het horen van een belanghebbende kan worden afgezien indien:

a.het beroep kennelijk niet-ontvankelijk is,

b.het beroep kennelijk ongegrond is,

c.de belanghebbende heeft verklaard geen gebruik te willen maken van het recht te worden gehoord, of

d.de belanghebbende niet binnen een door het bestuursorgaan gestelde redelijke termijn verklaart dat hij gebruik wil maken van het recht te worden gehoord.

Gevolgen uitspraak Gerechtshof ECLI:NL:GHARL:2022:9934?

In de uitspraak ECLI:NL:GHARL:2022:9934 heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald dat iedere burger die bezwaar maakt tegen een Mulderboete en niet wordt gehoord een korting toekomt van 25%.  

Conclusie: hoorplicht bij verkeersboetes

Het Openbaar Ministerie is verplicht om u te horen indien u bezwaar maakt tegen uw verkeersboete. Dat is wettelijk bepaald en de schending daarvan is nu eindelijk door het Gerechtshof aan een sanctie gebonden. 

Gratis Bezwaar tegen verkeersboetes.

Indien u niet beschikt over voldoende tijd of juridische kennis om een goed bezwaarschrift op te stellen, begrijpen wij dat. Daarom staan wij tot uw beschikking. Dien HIER uw boete in en u kunt rekenen op krachtige juridische ondersteuning. Wij bieden onze hulp op basis van no cure no pay, zelfs als de zaak niet in uw voordeel wordt beslecht. Bij een gunstige afloop draagt de overheid de kosten van onze dienstverlening. Ons team is ervaren en heeft al talloze zaken succesvol afgerond.

Daarnaast bieden wij ook ondersteuning bij bezwaarschriften tegen verkeersboetes, waaronder;

Meld nu gratis uw boete aan en wees verzekerd van sterke juridische bijstand.