Veiligheid op de weg staat voorop, vooral voor bestuurders en passagiers van scooters en snorfietsen. Een van de meest kritieke veiligheidsmaatregelen is het dragen van een goedgekeurde, goedpassende en deugdelijk bevestigde helm. In deze blog, Boete rijden zonder helm scooter of snorfietser, gaan we dieper in op de regelgeving omtrent het gebruik van de helm voor bromfietsers, scooters en snorfietser. Verder behandelen we de boetes die kunnen worden opgelegd wanneer deze regel wordt overtreden. Mogelijk is uw boete onterecht, schakel ons dan in. Wij helpen u kosteloos.
Inhoudsopgave:
- Het Belang van een Goedgekeurde Helm
- Wat is feitcode R536A? Boete rijden zonder helm scooter of snorfietser
- Wettelijke Voorschriften bij helmplicht
- Wanneer is een helm verplicht?
- Wat is de hoogte van de boete rijden zonder helm?
- Bezwaar tegen boete voor het niet dragen van helm?
- Conclusie: Boete rijden zonder helm scooter of snorfietser
Het Belang van een Goedgekeurde Helm
Een helm is niet louter een accessoire; het is een juridisch verplicht beschermingsmiddel. Bij ongevallen biedt een helm bescherming aan het kwetsbare hoofd, dat vatbaar is voor ernstig letsel bij een val of botsing. Een goedgekeurde helm voldoet aan strikte veiligheidsnormen, waardoor het optimale bescherming biedt in noodsituaties.
Wat is feitcode R536A? Boete rijden zonder helm scooter of snorfietser
De feitcode R536A houdt in:
Bestuurder of passagier brom/snorfiets, brommobiel draagt geen goedgekeurde, goedpassende/deugdelijk bevestigde helm
Wettelijke Voorschriften bij helmplicht
In Nederland zijn er duidelijke wettelijke bepalingen die het dragen van een goedgekeurde helm voorschrijven voor bestuurders en passagiers van brom- en snorfietsen, evenals brommobielen. Artikel 60 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 stelt dat het dragen van een helm verplicht is voor bestuurders en passagiers van deze voertuigen.
Deze wettelijke vereisten zijn niet enkel formaliteiten; ze zijn er om levens te beschermen en ernstig letsel te voorkomen.
Wanneer is een helm verplicht?
Bij scooters, bromfietsen, bromscooters, en snorfietsen, moet je vanaf 1 januari 2023 allemaal een helm dragen. Dit is ongeacht of je op de weg rijdt of op het fietspad. Voor de brommers met een gele kentekenplaat gold die regel natuurlijk al lange tijd, maar voor snorscooters en snorfietsen is die regel nieuw.
Wat is de hoogte van de boete rijden zonder helm?
De hoogte van de boete voor het niet dragen van een helm is 100 euro. Dit bedrag is exclusief administratiekosten en wordt jaarlijks geïndexeerd.
Bezwaar tegen boete voor het niet dragen van helm?
Vooropgesteld moet worden dat de ambtsedige verklaring van de verbalisant een voldoende grondslag biedt voor de vaststelling van de gedraging. Dat is anders indien er specifieke feiten en omstandigheden kunnen worden aangevoerd, die aanleiding geven te twijfelen aan de juistheid van één of meer onderdelen van de ambtsedige verklaring dan wel indien uit het dossier zulke feiten en omstandigheden blijken. Denk bijvoorbeeld aan;
- bevoegdheid ambtenaar
- tegenstrijdige verklaringen ambtenaar
- je hebt een ontheffing
- je reed niet
- geen staandehouding
- getuigenverklaringen
Conclusie
Het negeren van de helmplicht is verboden. Dat snappen we. Toch heeft de verbalisant de verplichting om zorgvuldig de gedraging aan wet- en regelgeving te toetsen. Er zijn kansen om uw boete aan te vechten.
Bezwaar tegen verkeersboetes.
Indien u niet beschikt over voldoende tijd of juridische kennis om een goed bezwaarschrift op te stellen, begrijpen wij dat. Daarom staan wij tot uw beschikking. Dien HIER uw boete in en u kunt rekenen op krachtige juridische ondersteuning. Wij bieden onze hulp op basis van no cure no pay, zelfs als de zaak niet in uw voordeel wordt beslecht. Bij een gunstige afloop draagt de overheid de kosten van onze dienstverlening. Ons team is ervaren en heeft al talloze zaken succesvol afgerond.
Daarnaast bieden wij ook ondersteuning bij bezwaarschriften tegen verkeersboetes, waaronder;
Meld nu uw boete aan en wees verzekerd van sterke juridische bijstand.